Η Κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη

Την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017, στις 17.00 σας περιμένουμε για να συνομιλήσουμε στην ζωντανή εκπομπή με τον NGRadio.gr με θέμα την κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη, με στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA). Μαζί μας θα είναι οι:

– Βαγγέλης Σταυρόπουλος, Project Coordinator ENISA

– Δήμητρα Λιβέρη, Expert in Network and Information Security ENISA

– Αλέξανδρος Ζαχάρης, Officer in Network and Information Security ENISA

Στην συζήτηση θα συμμετέχει και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή στο www.europeforall.gr και στην επίσημη σελίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Facebook. Στείλτε από σήμερα τα ερωτήματα σας στα κοινωνικά δίκτυα και πάρτε μέρος στο Twitter Chat με το hashtag #EU4U.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε: «Τα τρία τελευταία χρόνια σημειώσαμε αρκετά μεγάλη πρόοδο στην προστασία των Ευρωπαίων στο διαδίκτυο. Η Ευρώπη όμως εξακολουθεί να μην έχει τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσει τις κυβερνοεπιθέσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Επιτροπή προτείνει σήμερα μια σειρά από νέα εργαλεία, μεταξύ αυτών και τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας, που θα συμβάλουν στην προστασία μας από τέτοιες επιθέσεις.»

Οι Ευρωπαίοι εμπιστεύονται πολύ τις ψηφιακές τεχνολογίες. Οι τεχνολογίες αυτές παρέχουν στους πολίτες νέες ευκαιρίες επικοινωνίας, διευκολύνουν τη διάδοση πληροφοριών και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, έχουν επίσης δημιουργήσει νέους κινδύνους, με τις απόπειρες κρατικών και μη κρατικών παραγόντων να κλέψουν δεδομένα, να διαπράξουν απάτες ή ακόμη και να αποσταθεροποιήσουν κυβερνήσεις να αυξάνονται διαρκώς.

Κατά τη χρονιά που μας πέρασε, σημειώνονταν πάνω από 4.000 επιθέσεις με λυτρισμικό (ransomware) κάθε μέρα και το 80% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων βίωσε τουλάχιστον ένα επεισόδιο κυβερνοασφάλειας. Οι οικονομικές επιπτώσεις των κυβερνοεγκλημάτων έχουν πενταπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μόλις ετών.

Με σκοπό να εξοπλίσουν την Ευρώπη με τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος πρότειναν στον Σεπτέμβριο μια ευρεία δέσμη μέτρων για την οικοδόμηση ισχυρής κυβερνοασφάλειας για την ΕΕ. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η σύσταση ενός Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια, ο οποίος θα συνδράμει τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, καθώς και η θέσπιση ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης, το οποίο θα διασφαλίζει ότι προϊόντα και υπηρεσίες του ψηφιακού κόσμου είναι ασφαλή προς χρήση.