Η Ευρώπη στην Περιοχή μου

Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2017 (#EUinMyRegion) είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία επικοινωνίας, που στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους. Συμμετέχουν πάνω από 20 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, να ενημερωθούν γι’ αυτά και να μοιραστούν εμπειρίες και εικόνες μέσα από τα social media.

Εκδηλώσεις προβολής συγχρηματοδοτούμενων έργων
Σε πάνω από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τα έργα που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγουν για το κοινό ή προβάλλονται μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις. Στον διαδικτυακό χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνονται οι εκδηλώσεις σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα, όπου διοργανώνονται στις Περιφέρειες και στην Αθήνα.

Επιλέξτε στο χάρτη την περιοχή που σας ενδιαφέρει ή δείτε παρακάτω όλες τις εκδηλώσεις συγχρηματοδοτούμενων έργων που διοργανώνονται.

Χάρτης Περιφερειών Ελλάδας

Κεντρ.Μακεδονία Δυτ.Μακεδονία Ανατ.Μακεδονία - Θράκη Ήπειρος Ιόνια Νησιά Δυτ. Ελλάδα Στερεά Ελλάδα Πελοπόννησος Κρήτη Βόρειο Αιγαίο Νότιο Αιγαίο Αττική
 • Περιφέρεια Αττικής
Feel Free to Feel Green Πόλη: Σπάτα
Ημ/νία: 8/3 έως 23/7/2017
Χώρος: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Η έκθεση #PostFuture Journey περιλαμβάνει installations και προβολές video art και animation, καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το αφιέρωμα «Feel Free to Feel Green» υλοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και την εκστρατεία επικοινωνίας της ΕΕ «Η Ευρώπη στην περιοχή μου». Η έκθεση πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο Art & Culture στο επίπεδο των αφίξεων και είναι ανοικτή στο κοινό όλο το 24ωρο. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

Πληροφορίες: http://postfuturejourney.gr/

Πόλη: Αθήνα
Ημ/νία: 27/4/2017
Χώρος: Θέατρο Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας
Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Κινηματογράφου Athens Video Dance Project σε συνεργασία με το Θέατρο της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, διοργανώνει ειδική εκδήλωση με τίτλο «Εμείς και οι άλλοι», παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα των προβολών των ταινιών χορού και πολυμέσων. Η ομάδα AvDP εξερευνά τη διαφορετικότητα μέσα από μια μεγάλη ποικιλία από προβολές ταινιών, φωτογραφιών, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και παρουσιάσεις με ειδικούς προσκεκλημένους καλλιτέχνες και θεωρητικούς. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

Πληροφορίες: http://www.avdp.gr/

Πόλη:Αθήνα
Ημ/νία: 9 – 10/5/2017
Χώρος: Μικρόκοσμος cinema
Φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του ο θεσμός Big Bang International Short Film Festival, φιλοξενεί μία ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Ανεργία». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

Πληροφορίες: http://www.bigbang.gr/unemployment-support.asp

Πόλη:Παλαιά Πεντέλη
Ημ/νία: 21/5/2017 και ώρα 20:00
Χώρος: Τηλεσκόπιο NEWALL, Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου», προσκαλεί τους πολίτες να επισκεφθούν το τηλεσκόπιο NEWALL στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00 σε μια ανοιχτή βραδιά για το κοινό. Το τηλεσκόπιο NEWALL ανακαινίσθηκε πλήρως μέσω της Δράσης «Αναπτυξιακές προτάσεις Ερευνητικών Φορέων-ΚΡΗΠΙΣ» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα».

Πληροφορίες: http://www.noa.gr

Πόλη:Μαρούσι
Ημ/νία: 22/5/2017 και ώρες 10:00 – 13:00
Χώρος: Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) προσκαλεί τους πολίτες να ξεναγηθούν από εξειδικευμένα στελέχη του στις εγκαταστάσεις του υπερυπολογιστή ARIS που στεγάζεται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και να ανακαλύψουν τις δυνατότητες μιας από τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογικά υποδομές για την υλοποίηση επιστημονικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας. Η προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «PRACE-GR – Ανάπτυξη Εθνικής Υπερυπολογιστικής Υποδομής και Παροχής Συναφών Υπηρεσιών στην Ελληνική Ερευνητική και Ακαδημαϊκή Κοινότητα», με συγχρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής, που υλοποιεί η ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους με online εγγραφή εδώ: hpc.grnet.gr/news-events/opendays2017

Πληροφορίες: hpc.grnet.gr/news-events/opendays2017

 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Πόλη: Λήμνος
Ημ/νία: 18/5/2017
Χώρος: Αρχαιολογικός Χώρος Πολιόχνης
Ελεύθερη είσοδος στην προϊστορική πόλη της Πολιόχνης, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη της Ευρώπης. Επίσης, θα γίνεται προβολή βίντεο με την πορεία του έργου, ξενάγηση στο χώρο από αρχαιολόγους, φωτογραφικός διαγωνισμός, βράβευση της καλύτερης φωτογραφίας και παρουσίαση μακέτας με τα στοιχεία του έργου.
Πόλη: Μυτιλήνη
Ημ/νία: 16/5/2017
Χώρος: Κάστρο Μυτιλήνης
Ελεύθερη είσοδος στο κάστρο της Μυτιλήνης, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της χερσονήσου στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης. Επίσης, θα γίνεται προβολή βίντεο με την πορεία του έργου, ξενάγηση στο χώρο από αρχαιολόγους, φωτογραφικός διαγωνισμός, βράβευση της καλύτερης φωτογραφίας και παρουσίαση μακέτας με τα στοιχεία του έργου.
Κάστρο Χίου Πόλη: Χίος
Ημ/νία: 30/4/2017
Χώρος: Κάστρο Χίου
Ελεύθερη είσοδος στο Κάστρο της Χίου την Κυριακή 30/4/2017. Από τις 10:00 έως τις 15:00 θα γίνεται προβολή βίντεο με την πορεία του έργου, ξενάγηση στο χώρο από αρχαιολόγους, φωτογραφικός διαγωνισμός, βράβευση της καλύτερης φωτογραφίας και παρουσίαση μακέτας με τα στοιχεία του έργου.
 • Περιφέρεια Ηπείρου
Ιωάννινα - Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας Πόλη: Ιωάννινα
Ημ/νία: 8 – 14/5/2017
Χώρος: Μουσείο Αργυροτεχνίας
– Δωρεάν είσοδος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας και προβολή της παραγωγής making of του μουσείου στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (8-14 Μαΐου, πλην Τρίτης, ώρες 10:00-18:00).
– Δωρεάν ξεναγήσεις στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (10-14 Μαΐου  10:00-13:00 και 12 Μαΐου 15:30-19:30).
– Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ήπειρος» (1998) του Στράτου Στασινού (10 Μαΐου 19:00).
– Μουσική παράσταση των μικρών φλογεριστών του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων (14 Μαΐου 12:00).
– Ελεύθερη πρόσβαση στον περίδρομο του τείχους της εσωτερικής Ακρόπολης (Ιτς Καλέ) (11-14 Μαΐου 11:00-13:00).Πληροφορίες: http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Argyrotexnias/to-mouseio.aspx
Κάστρο Ιωαννίνων Πόλη: Ιωάννινα
Ημ/νία: 11 – 14/5/2017
Χώρος: Κάστρο Ιωαννίνων
– Δωρεάν ξεναγήσεις στο Κάστρο και στις Ακροπόλεις Ιτς Καλέ & Ασλάν (11 Μαΐου 11:00-13:00 και 12 Μαΐου 15:30-17:30).
– Ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό στον περίδρομο του τείχους του Κάστρου των Ιωαννίνων, είσοδος  από την Κεντρική Πύλη (11-14 Μαΐου 11:00-13:00 δύο διαδρομές στις 11:00 π.μ και στις 12:00 π.μ. Συγκέντρωση στο Βυζαντινό Μουσείο με συνοδεία  φύλακα αρχαιοτήτων τηλ.: 26510 25989).
Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Πόλη: Ιωάννινα
Ημ/νία: 10 – 11/5/2017
Χώρος: Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
– Εγκαίνια του ΒΕΤ (10 Μαΐου 18:30-19:30).
– Διοργάνωση εκδήλωσης για μαθητές με σκοπό την παρουσίαση του ΒΕΤ (11 Μαΐου 10:00-16:00).Πληροφορίες: http://bat.uoi.gr/
 • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Κέρκυρα - Πεζόδρομος Ευγενίου Βουλγάρεως Πόλη: Κέρκυρα
Ημ/νία: 27/5/2017
Χώρος: Πεζόδρομος Ευγενίου Βουλγάρεως
Η παλιά πόλη της Κέρκυρας έχει ενταχθεί στον κατάλογο ιστορικών μνημείων της UNESCO. Για την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης ήταν απαραίτητο να μην επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Ένας κεντρικός δρόμος της πόλης, η Ευγενίου Βουλγάρεως έγινε πεζόδρομος με πόρους του ΕΠ Ιονίων Νήσων 2007-2013. Η εκδήλωση για το κοινό θα περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Δίαυλος Λευκάδας Πόλη: Λευκάδα
Ημ/νία: 12/6/2017
Χώρος: Δίαυλος Λευκάδας
Η διαπλάτυνση του Διαύλου Λευκάδας είναι έργο ζωτικής σημασίας για τη ζωή και την ανάπτυξη του νησιού και για την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Με τα έργα εκβάθυνσης και διαπλάτυνσης του Διαύλου καθώς και προσαμμωτικά έργα διευκολύνεται η διέλευση των σκαφών από το βόρειο στο νότιο τμήμα του νησιού. Τα έργα έγιναν σε μήκος 6,3 χλμ και περιλάμβαναν και έργα προστασίας του κάστρου της Αγίας Μαύρας και του κάστρου Torretta καθώς και φωτοσήμανσης. Η εκδήλωση για το κοινό θα περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Γέφυρα Χάρακα Πόλη: Κεφαλονιά
Ημ/νία: 14/6/2017
Χώρος: Γέφυρα Χάρακα
Το έργο κατασκευής γέφυρας και άλλων απαιτούμενων εργασιών στη θέση Χάρακας ήταν τεχνικά απαιτητικό λόγω του γεωλογικού ρήγματος στην περιοχή. Το έργο είναι οικονομικά βιώσιμο και αποδοτικό λόγω της συμβολής του στην τουριστική ανάπτυξη και στην ασφαλή σύνδεση της περιοχής του Φισκάρδου με το υπόλοιπο νησί. Την ημέρα της εκδήλωσης θα γίνει διανομή ενημερωτικών εντύπων και μικρών δώρων, ενώ οι διερχόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν στη γέφυρα με την υπέροχη θέα της παραλίας του Μύρτου στο φόντο.
Ζάκυνθος - Γέφυρα Αη Χαραλάμπη Πόλη: Ζάκυνθος
Ημ/νία: 16/6/2017
Χώρος: Γέφυρα Αη Χαραλάμπη
Το έργο αρχιτεκτονικής και λειτουργικής αποκατάστασης της γέφυρας Αγίου Χαραλάμπη στη Ζάκυνθο είναι ταυτόχρονα έργο πολιτιστικό δεδομένου ότι πρόκειται για μνημείο της ενετικής περιόδου που δεν είχε ποτέ αποκατασταθεί ουσιαστικά, αλλά και οδικό δεδομένου ότι η γέφυρα συνδέει την πόλη με το νότιο και πιο τουριστικό τμήμα του νησιού. Η εκδήλωση για το κοινό θα περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Πάτρα - Πλατεία Γεωργίου Α’ Πόλη: Πάτρα
Ημ/νία: 9/5/2017 18:00-21:00
Χώρος: Έσπερος, Πλατεία Γεωργίου Α’
«Η Ευρώπη μια γειτονιά, μια αγκαλιά»: Παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου έχουν ετοιμάσει 40 δράσεις με θέμα την Ευρώπη (ζωγραφική, θεατρικό, τραγούδι κλπ) τις οποίες θα παρουσιάσουν την Ημέρα της Ευρώπης, 9 Μαίου 2017. Συνδιοργάνωση του ΕΠ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Europe Direct και το δίκτυο Τ4e της περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.
Πάτρα - Πλατεία Γεωργίου Α’ Πόλη: Πάτρα
Ημ/νία: 18/5/2017 10:00-13:00
Χώρος: Πλατεία Γεωργίου Α’
«Κάνε κάτι δραστικό – Κόψε πια το πλαστικό», μία περιβαλλοντική εκδήλωση για την κατάργηση χρήσης πλαστικής σακούλας. Συνδιοργάνωση του ΕΠ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τα τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας.
 • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Γεωθερμικό Πεδίο Ερατεινού Ν. Καβάλας Πόλη: Ερατεινό Ν. Καβάλας
Ημ/νία: 26/5/2017
Χώρος: Γεωθερμικό Πεδίο Ερατεινού Ν. Καβάλας
Επίσκεψη στο έργο «Εκμετάλλευση γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού Χρυσούπολης Ν. Καβάλας». Το έργο περιλαμβάνει γεώτρηση με την οποία αντλείται γεωθερμικά ρευστό (ζεστό νερό) καθώς και αντλιοστάσιο στο οποίο υπάρχει εξειδικευμένος ηλεκτρονικός εξοπλισμός για την μεταφορά του ζεστού νερού σε αγροτεμάχια και θερμοκήπια της περιοχής. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε σύγχρονη θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας καλλωπιστικών φυτών που χρησιμοποιεί τη θερμική ενέργεια του γεωθερμικού πεδίου.

Πληροφορίες: http://www.eydamth.gr

Αλεξανδρούπολη - Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη Πόλη: Αλεξανδρούπολη
Ημ/νία: 5/5/2017
Χώρος: Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
Ο χώρος ενός εγκαταλελειμμένου πρώην στρατοπέδου έκτασης 90.000τμ, μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο αστικό χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων αλλά και πόλο πρασίνου, με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Europe in my Region 2017», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ανάδειξη όλων των λειτουργιών του οικοπάρκου, που θα ξεκινήσει στις 18:00.

Πληροφορίες: http://www.eydamth.gr

 • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης Πόλη: Θεσσαλονίκη
Ημ/νία: 11 – 14/5/2017
Χώρος: Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Helexpo
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και συγκεντρώνει εκατοντάδες εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές, λογοτεχνικούς πράκτορες, δημοσιογράφους, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, ιδρύματα, φορείς και οργανισμούς για το βιβλίο από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Δυτική Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και απ’ όλο τον κόσμο.

Πληροφορίες: http://www.pepkm.gr

Κιλκίς - 3ος Δρόμος Υγείας και Αλληλεγγύης Πόλη: Κιλκίς
Ημ/νία: 14/5/2017
Χώρος: Πλατεία Ειρήνης
Ο 3ος Δρόμος Υγείας και Αλληλεγγύης περιλαμβάνει δύο διαδρομές 10 και 5 χλμ, έναν λαϊκό περίπατο και βιωματικές δράσεις. Τα έσοδα από τις δωρεές του 3ου Δρόμου Υγείας και Αλληλεγγύης θα διανεμηθούν σε φορείς κοινωνικού χαρακτήρα που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση, όπως το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς, το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κιλκίς, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία Κιλκίς, το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης Κιλκίς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ», ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιανίας.

Πληροφορίες: http://www.kkskilkis.gr/

 • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Κοζάνη Πόλη: Κοζάνη
Ημ/νία: 10/4 έως 31/5/2017
Διαγωνισμός δοκιμίου και φωτογραφίας με θέμα «Η Ευρώπη στη Δυτική Μακεδονία», με τη συμμετοχή κυρίως των νεότερων γενιών.
Πλατεία Κοζάνης Πόλη: Κοζάνη
Ημ/νία: 10/9/2017
Χώρος: Πλατεία Κοζάνης
Δρομικό event 5 χλμ, με διαδρομή μέσα από το κέντρο της Κοζάνης και αφετηρία και τερματισμό στην κεντρική πλατεία, έργο συγχρηματοδοτούμενο. Οι συμμετέχοντες, φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα «Η Ευρώπη στη Δυτική Μακεδονία» θα τρέξουν μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα στείλουν το μήνυμα της Ευρώπης που μας ενώνει. Μετά τον τερματισμό, θα γίνει η απονομή των επάθλων των νικητών, αλλά και των βραβείων των διαγωνισμών δοκιμίου και φωτογραφίας που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, με τη συμμετοχή των μαθητών της Δυτικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσουν χορευτικά και μουσικά δρώμενα.
 • Περιφέρεια Κρήτης
Χανιά - Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου Πόλη: Χανιά
Ημ/νία: 8/5/2017
Χώρος: Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου
Το Μουσικό Σχολείο Χανίων παρουσιάζει οργανικά και φωνητικά σύνολα ευρωπαϊκής μουσικής, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ), ερμηνεύοντας έργα από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, ξένων και Ελλήνων συνθετών. Με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ (ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013) βελτιώθηκε η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου.
Χανιά - Πολυκέντρο Βουκολιών Πόλη: Βουκολιές, Χανιά
Ημ/νία: 8/5/2017
Χώρος: Πολυκέντρο Βουκολιών
Έκθεση φωτογραφίας και απόδοση τραγουδιών από τη μαθητική χορωδία Γυμνασίου και Λυκείου Βουκολιών. Η ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
Μοίρες Ηρακλείου Πόλη: Μοίρες Ηρακλείου
Ημ/νία: 8 -14/5/2017
Χώρος: Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας
Έκθεση αγιογραφίας και ψηφιδωτού. Η ανέγερση του κτιρίου και η διαμόρφωση χώρων για πολιτιστικές – μορφωτικές δραστηριότητες συγχρηματοδοτήθηκαν από το ΕΠ Κρήτης Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
Χανιά - Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας Πόλη: Χανιά
Ημ/νία: 9/5/2017
Χώρος: Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας
Μουσική και θεατρική εκδήλωση στον ανοικτό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Απτέρας. Η αποκατάσταση, η ανάδειξή του καθώς και η ήπια διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου συγχρηματοδοτήθηκαν από το ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
Ρέθυμνο - Μιναρές, Τέμενος Νερατζέ Πόλη: Ρέθυμνο
Ημ/νία: 9/5/2017
Χώρος: Μιναρές, Τέμενος Νερατζέ, Ωδείο
Συναυλία στον Μιναρέ, Τέμενος Νερατζέ, στο Ρέθυμνο, του οποίου η αποκατάσταση συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ στο πλαίσιο του ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
Ηράκλειο - Βασιλική του Αγίου Μάρκου Πόλη: Ηράκλειο
Ημ/νία: 9/5/2017
Χώρος: Βασιλική του Αγίου Μάρκου
Παρουσίαση των έργων πολιτισμού που υλοποιήθηκαν από  το Δήμο Ηρακλείου κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Μουσική εκδήλωση από τη Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Ηρακλείου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013
Μουσουλμανικό Τέμενος Ιεράπετρας Πόλη: Ιεράπετρα
Ημ/νία: 10/5/2017
Χώρος: Μουσουλμανικό Τέμενος Ιεράπετρας
Μελωδίες από τη μουσική παράδοση της Ιεράπετρας στο Μουσουλμανικό τζαμί του οποίου η αποκατάσταση συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ στο πλαίσιο του ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
Ιερά Μονή Αρκαδίου Πόλη: Αρκάδι, Ρέθυμνο
Ημ/νία: 11/5/2017
Χώρος: Ιερά Μονή Αρκαδίου
Μουσική εκδήλωση με τη Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Το ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου χρηματοδότησε την επανέκθεση των κειμηλίων της Μονής σε χώρους που είχαν ανακατασκευασθεί με χρηματοδότηση της ΕΕ σε προηγούμενες περιόδους.
Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» Πόλη: Ηράκλειο
Ημ/νία: 12/5/2017
Χώρος: Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών»
Η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του εκθεσιακού χώρου του ναού της Αγίας Αικατερίνης, ως μουσείου χριστιανικής τέχνης, ολοκληρώθηκε με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ (ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013). Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Ρόδος Πόλη: Ρόδος
Ημ/νία: 9/5/2017
Χώρος: Παναγιά του Κάστρου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου
Παρουσίαση έργων της περιόδου 2007-2013 και μουσική εκδήλωση με τον κοντρατενόρο Σταμάτη Παυλούς. Η Παναγιά του Κάστρου είναι ένα Βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνα, η αποκατάστασή του οποίου έγινε με τη συγχρηματοδότηση του ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Πληροφορίες: http://pepna.gr/news/notio-aigaio-giortazei-tin-imera-tis-eyropis

Καθεδρικός Ναός Αγ. Γεωργίου Άνω Σύρου Πόλη: Άνω Σύρος
Ημ/νία: 21/6/2017
Χώρος: Καθεδρικός Ναός Αγ. Γεωργίου Άνω Σύρου
Μουσική εκδήλωση με την Ορχήστρα των Κυκλάδων και την παιδική χορωδία της, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Κυπουργού. Η αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου του 17ου αιώνα έγινε με τη συγχρηματοδότηση του ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Πληροφορίες: http://pepna.gr/news/notio-aigaio-giortazei-tin-eyropaiki-imera-tis-moysikis

 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών Πόλη: Θερμοπύλες
Ημ/νία: 26/5/2017
Χώρος: Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών
Διαγωνισμός φωτογραφίας «Η Ευρώπη και τα έργα στην περιοχή μου» που απευθύνεται σε μαθητές σχολείων της Στερεάς Ελλάδας, με θέμα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που ξεχώρισαν οι μαθητές. Η απονομή των βραβείων για τους νικητές του διαγωνισμού θα γίνει στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών και θα είναι ανοιχτή για το κοινό.
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου
Κέντρο Υγείας Κιάτου Πόλη: Κιάτο
Ημ/νία: 5/5/2017
Χώρος: Κέντρο Υγείας Κιάτου
Ξενάγηση και αφιέρωμα στην υγεία στο Κέντρο Υγείας Κιάτου.
8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας Πόλη: Καλαμάτα
Ημ/νία: 26/5/2017
Χώρος: 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
Εκδήλωση για τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, το οποίο ανεγέρθηκε με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ (ΕΣΠΑ 2007-2013)
Σπάρτη - Πάρκο Γουδέ Πόλη: Σπάρτη
Ημ/νία: 31/5/2017
Χώρος: Πάρκο Γουδέ
Αφιέρωμα στο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Πάρκο Γουδέ (Ταμείο ΕΤΠΑ) σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Πρόκειται για έναν οργανωμένο χώρο πρασίνου και ψυχαγωγίας συνολικής επιφάνειας περίπου 40.000τμ που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει δίκτυο μονοπατιών, ποδηλατική διαδρομή, παιδότοπους, χώρους άθλησης, χώρο εκδηλώσεων, λίμνη, θέατρο, εκπαιδευτικούς κήπους, αναψυκτήριο, βοηθητικούς χώρους κ.α. Θα πραγματοποιηθεί συμβολική δεντροφύτευση, ομιλίες, παιχνίδια, εικαστικά δρώμενα στο χώρο του πάρκου. Θα γίνει επίσης η βράβευση του μαθητικού διαγωνισμού φωτογραφίας.

Πηγή: https://www.espa.gr/el/Pages/EuropeinMyRegion2017.aspx